Қазақстандық ғалымдар бидайдың жаңа түрін ойлап тапты

Қымбат Елтайқызы

Оның өнімділігі жоғары

фото: Halyq Uni

ҰАҒББО ғалымдары «Кудесница» атты бидайдың жаңа түрін таныстырды, деп хабарлайды Halyq Uni.

Қарабалық ауыл шаруашылығы тәжірибе станциясы «Кудесница» атты жұмсақ жаздық бидайдың жаңа сұрпын ұсынып, отандық бидай сорттарының қатарын қайта толықтырды. Ғалымдардың айтуынша, бұл сұрып керемет эргономикалық сипаттамаларға және жоғары өнімділікке ие.

«Кудесница» сорты 79 күндік вегетациялық кезеңнен тұратын орта маусымдық топқа жатады. Конкурстық сортты сынау жылдарында сорттың орташа өнімділігі гектарына 25 центнерді құрады. Бұл стандартты сорт өнімділігінен едәуір асып түседі. Атап айтқанда, бір гектар 22 центнерді құрайды, – деп мәлімдеді Ауыл шаруашылығы министрлігі.

Сорттың негізгі сипаттамаларының ішінде дәндегі ақуыз мөлшері 14,5%, шикі глютен 35,6% бен жалпы наубайхана бағасы 4,9 баллды құрайды. Сорт құрғақшылыққа төзімді, ұзақ уақыт бойы жауын-шашынға әрі жоғары температураға шыдамды.

«Кудесница» сорты жаздық жұмсақ бидай өсірілетін аймақтарға арналған. Егіс алдында тұқымдарды міндетті түрде маринадтау қажет, ал егу жылдамдығы гектарына 3,8-4 миллион дәнді құрайды. Мамандар егісті 22-25 мамыр аралығында отырғызуға кеңес береді.