Қазіргі таңда табиғи өнімдерге сұраныс артып келеді
Әлемдегі органикалық ауыл шаруашылығының дамуы өндіріс пен стандарттаудың нақты ережелеріне негізделген. Бірақ стандарттар санының өсуіне байланысты бірнеше сертификаттау мәселесі туындайды, деп хабарлайды Halyq Uni.
Осы міндетті шешу және органикалық өнімге өсіп келе жатқан сұранысты қанағаттандыру үшін Еуразиялық экономикалық одақ (ЕАЭО) елдерінде органикалық ауыл шаруашылығын қолдау үшін нормативтік база қалыптасады, деп мәлімдеді Сауда және интеграция министрлігі.
Бүгінгі таңда органикалық өнімдердің әлемдік нарығы 174,37 миллиард АҚШ долларына бағаланады. Сарапшылардың болжамынша, бұл көрсеткіш 2029 жылға қарай 233,56 млрд долларға жетеді. Бұл ретте, орташа жылдық өсу қарқыны 6,02% құрайды, – деп қосты ведомство.
2021 жылы ЕАЭО-ға мүше мемлекеттердің үкімет басшылары органикалық ауыл шаруашылығы өнімдерінің ортақ нарығын құру жөніндегі «Жол картасын» бекітті. Бұл құжат Одақ ішіндегі органикалық өнімдерді тану және еркін сауда мәселелерін шешуге бағытталған. «Жол картасын» іске асыру шеңберінде Еуразиялық экономикалық комиссия және қатысушы елдер ЕАЭО елдерінің аумағында органикалық өнімді тану туралы Келісім жобасын әзірледі.
17 қыркүйекте тараптар осы жоба бойынша ескертулер мен ұсыныстарды талқылады. Негізгі мәселелердің бірі «Алиментариус кодексі» сияқты халықаралық стандарттар бойынша сертификатталған өнімдерді өзара тану болды. Келісім қабылданғаннан кейін өндірушілер өз өнімдерінің белгіленген стандарттарға сәйкестігін растайтын сертификаттар ала алады. Бұл 185 млн халқы бар ЕАЭО елдері арасында органикалық өнімдердің еркін саудасын қамтамасыз етеді. Қазақстандық кәсіпкерлер үшін бұл органикалық өнім экспорты үшін жаңа мүмкіндіктер ашады.
Сертификаттарды өзара тану ЕАЭО елдерінің нарықтарына қолжетімділікті жеңілдетеді. Бұл экспорттық әлеуетті арттыруға және Қазақстанның халықаралық аренадағы позициясын нығайтуға мүмкіндік береді. Келісімге қол қою 2025 жылы жоспарланып отыр. Ол адал бәсекелестікті дамытуға, органикалық өнімдерге қолжетімді бағаны қамтамасыз етуге және тамақтану сапасын арттыруға ықпал етеді.