Ол жұмыртқаның жоғары аллергенді өнім екенін атап өтті
Гастроэнтеролог Людмила Сухорукова кімдерге жұмыртқа жеуге боламайтынын және оның кері әсерін айтты, деп хабарлайды Halyq Uni РИА Новостиге сілтеме жасап.
Маман аллергиясы бар адамдарға, сондай-ақ холестериннің жоғары деңгейіне немесе асқазан-ішек жолдарының қабынуы кезеңіндегі панкреатитпен ауыратындарға жұмыртқа жеуден бас тартуды ұсынды.
Ол жұмыртқаның жоғары аллергенді өнім екенін атап өтті. Әсіресе тауық ақуызында аллергиясы бар науқастарға қарсы көрсетпе бар. Сонымен қатар, бауыр және өт аурулары бар адамдарға жұмыртқаны абайлап жеу керек. Себебі сарысы өт бөлуді ынталандырып, өт тастары ауруының асқынуын туындатуы мүмкін.
Жұмыртқаны холестерин деңгейі жоғары адамдарға жеуге болмайды. Себебі онда холестерин бар. Дегенмен ол лецитинмен теңестірілген. Дені сау адам үшін жұмыртқа негативті әсер етпейді. Себебі лецитин холестериннің тамырлар қабырғаларына жиналуына жол бермейді. Алайда науқас адамға жұмыртқаның сарысын өте абайлап жеу қажет, – деді дәрігер.
Сондай-ақ Сухорукова қант диабетімен ауыратындарға да жұмыртқа жеуде абайлауға кеңес берді. Себебі олардың тамырлары әдетте қанттан зақымдалған. Сондықтан атеросклероздың даму қаупі айтарлықтай жоғары.